Video gözetimi alanında yüzde 100 sorunsuz giden hiçbir kurulum yoktur. Beklenmeyen sorunlar rutin olarak işe, projenin maliyetine ve hayal kırıklığına neden olabilir. Üreticiler, ürünlerinin kolay kurulmasını sağlamak için ürün tarafında çalışırlar ve – zorlu durumlar ortaya çıktığında – kurulumcuların çabucak bir çözüm bulmalarını sağlayacak kadar esnek olmalıdırlar. 


Kurulum Kolaylığının Önemi

Sistem kurulumcusu için kurulum kolaylığı, işin çok önemli bir parçasıdır. Çünkü işçilik maliyeti değişkendir ve çok pahalı olabilir. Bazı durumlarda, bir kamera takma işçisinin maliyeti, kameranın maliyetinden daha fazla olabilir! İşçilik maliyetleri yüksekse – veya planlanan bir sistem kurulumcusundan daha pahalıysa – bir projede büyük miktarda maliyete neden olabilir.

Eğer temkinli bir sistem kurulumcusunun bir proje teklifi emek için çok yüksek bir tahmin içeriyorsa, genel teklifi yüksek olacaktır ve işi kaybetmesine neden olabilir. Kamera ne kadar kolay monte edilirse, işgücü maliyeti o kadar düşük olur ve sonuçta son kullanıcılar için daha fazla tasarruf elde edilir. Bu nedenle, kamera üreticilerinin, zamanın para olduğunu bilen sistem kurulumcuları ve yapılandırıcıları için kurulumu kolay veya esnek ürünler geliştirmeleri önemlidir.


Kamera Kurulumunu Basitleştirme

Kameranın modüler yapısı, ağ kablosu takılması ve mıknatıslı gövdenin oturtulmasıyla kolayca kurulum sağlar. 

Kamera kurulumu tipik olarak bir elektrik teknisyeni, kamera montajcısı ve VYS’yi (Video Yönetim Sistemi: Video Management Software) yapılandıran kişiyi içerir. Elbette, bir kişi üç rolü de üstlenebilir ve çoğu durumda bu böyledir. Ancak kurumsal projeler, kurulumcuları bekleyen düzinelerce, yüzlerce hatta binlerce kamera içerebilir.

Elektrikçi, kameranın gövdesine veya arka plakasına elektrik veya PoE (Ethernet Üzerinden Güç) bağlantısı olan bir kablo tesisatı hazırlar; kurulumcu daha sonra kamerayı o konuma kurar ve onu güç kaynağına bağlar ve sonra bir yapılandırmacı ağa kameraları ekler ve ayarlamalar yapar (kamerayı yeniden adlandırmak, kare hızını ayarlamak, WDR’yi (Geniş Dinamik Aralık) ve benzerlerini etkinleştirmek gibi).

Bu işlevlerin herhangi biri için farklı oyuncular içeren bir proje olduğunda, proje bitiminde bir darboğaz ve gecikme potansiyeli vardır. Ve eğer bir sistem yüklenicisi bir elektrikçiye, kurulumcuya ve yazılım yaplandırıcısına para ödüyorsa hepsi diğerinin işini bitirmesini bekleyeceğinden bu bir sistem yüklenicisi için en kötü senaryodur.


Modüler Kamera Geliştirme

Hanwha Techwin, elektrikçi, kurulumcu ve yapılandırıcının farklı rollerini dikkate alan ve görevlerini bağımsız olarak tamamlamalarına olanak sağlayan ürünler üretiyorlar. Bir USB kablosuz uyarlayıcı (USB dongle), bir aygıt yöneticisi, manyetik modül ve uygun aksesuarlar içeren modüler tasarıma odaklanan Wisenet X Plus Serisi, kolay kurulum yapılan, zaman ve para kazandıran en hızlı kameralardan biridir.

Wisenet X Plus Serisi kameralar, anında montaj ve gövdeye sabitlemek için mıknatıslar kullanan ayrılabilir bir kamera modülüne sahiptir. Tesisatçılar kabloyu arka plaka / gövdeye tek bir PoE bağlantısı ile bağlayabilir. Kurulumcunun kamerayı birkaç dakika içinde yerine oturtmasına izin verir. VYS yapılandırıcısı daha sonra gelip kameraları ağa ekleyebilir ve işlevlerini programlayabilir.

Modüler Kameralar Esneklik Sunuyor

Son kullanıcı kamera kurulduktan sonra bakılan alandan yeterli piksel alınamadığını düşünüp kamerayı değiştirebilir ya da örneğin, tüm kameranın zaman alıcı bir şekilde değiştirilmesiyle sonuçlanan video çözümeleme gibi belirli işlevlere ihtiyaç duyabilir.

Modüler tasarıma sahip kameralarla, kamera modülü odak ve yön ayarlarıyla uğraşmak zorunda kalmadan yeni bir tane ile değiştirilebilir – çözünürlüğü veya görüş alanını değiştirmek için, Wisenet X Plus Serisi’nin görüş alanı ve kamera bakış yönünü uzaktan ayarlanabilen isteğe bağlı PTRZ modülleri vardır.

Sahada kamera ayarlaması yapmak artık daha kolay ve daha da güvenli. 

Tesisatçıların bir merdiven üzerinde ve ağa erişerek kameranın bakış açısını ayarlamak için bir dizüstü bilgisayar ile çalıştığı bilinmektedir. Veya megapiksel kalitesi olmayan ayrı bir monitörde analog video çıkışını kullanmak zorundadırlar.


Kurulumcu bir USB kablosuz uyarlayıcı (dongle) kullanarak kamerayı akıllı telefon üzerinden ayarlayabilir.

Wisenet X Plus Serisi kameralarda, kurulumcuların kamerayı kablosuz erişim noktasına dönüştüren ve küçük bir kablosuz uyarlayıcı bağlamasına izin veren bir USB girişi bulunur. Bir akıllı telefon aracılığıyla, kablosuz olarak tam ve kırpılmayan kaliteli videoyu doğrudan görebilir. Kamerayı doğru konuma doğru bir şekilde yönlendirmek için cep telefonundan kurulumcuya kılavuzluk eden ve bilgisayarda canlı görüntü arayan ikinci kişiyi ortadan kaldırma bakımından bu işlev önemlidir. 


Kameralar kutudan çıkarılmadan ağ kablosu takılabilir.

Sistem kurulumcuları sahaya çıkmadan önce bazı ön hazırlık çalışmaları yapabilirse, maliyeti düşürebilir ve verimliliği artırabilir. Bir projeye 300 kamera göndermeye hazır olduğunuzu hayal edin. Bu kameraları yapılandırmak için, bir sistem kurulumcusunun her kamerayı kutudan çıkarması, her birini bir ağ anahtarına bağlaması, yapılandırması, anahtardan çıkarması ve kutuya geri koyması gerekir. Bu işlemi geliştirmek için kamera üreticileri, kutudan çıkarmadan kameranın ağ bağlantı noktasına erişim sağlayan ambalajlar geliştirdiler. Zaman kazandıran yenilikçi bir çözüm.


Yazılımların Kurulumu Kolaylaştırmadaki Yardımı

İster tek kişi isterse de bir elektrikçi, kurulumcu ve yapılandırıcı ekibi olsun yazılımlar, kurulum işleminin yüklerini büyük ölçüde azaltabilir. Aygıt Yöneticisi (Device Manager) bir projeye birden fazla kamera eklemek için önemli araçlardır. Bu 300 kameralık projeyi üreticisinin sağladığı bir aygıt yönetici yazılımıyla yapmak oldukça büyük kolaylık sağlar. 


Wisenet Device Manager ağdaki tüm kameralara eş zamanlı ayarlar yapabilir.

Tek tek 300 kamera eklemek zaman alıcıdır ve çok fazla elle giriş hataya neden olur. Bir aygıt yöneticisi, ağı tarayabilmeli, aygıtlarını konumlandırabilmeli, gruplandırılmasına, yapılandırılmasına ve daha pek çok şeye olanak sağlamalıdır. Wisenet Aygıt Yöneticisi(Wisenet Device Manager)’yle bütün kameralar aynı anda ayarlanabilir, bellenimleri eş zamanlı güncellenebilir, sıralı IP adresleri atanabilir, şifreleri aynı anda değiştirilebilir, bütün ayarlar tek seferde uygulanabilir. 


Her video gözetim kamera projesinin iniş çıkışları olacaktır. Ancak kamera üreticileri, ilerlemeyi yavaşlattığı bilinen birçok unsuru ele almak için üretim sürecinde kolaylaştırma önlemleri üstlenebilirler. Modüler kamera tasarımı, sahada esneklik kazandırır, kurulum maliyetini gerçekten düşürebilir ve verimliliği artıran erişilebilir ambalaj gibi yeniliklerin üretilmesinde öncü olmasıyla etkileyicidir.