Dünyanın dört bir yanında hastalığın yayıldığını belirleyen hükümetler, tüm kentleri kilitliyor veya en azından perakende mağazalar, lokantalar, barlar ve kulüpler gibi çok sayıda insanın toplandığı yerleri geçici süreyle de olsa kapatıyor. 

Bununla birlikte, umarım çok uzak olmayan gelecekte COVID-19 için testi pozitif çıkmış insan sayısı azalmaya başlayacak ve bu tür işletmelerin kaç tanesinin güvenli bir şekilde yeniden açılabileceği düşünülecektir. Kaçınılmaz olarak, sosyal mesafe kurallarının yürürlükte kalması gerekecek ve bu muhtemelen belirli bir sayıda kişinin kontrollü bir alanda herhangi bir zamanda bulunmasına izin verileceği anlamına gelecektir.


Covid-19 ile mücadelede Video Çözümleme ve Yapay Zekanın rolü

Bu sınırlamaya uymanın zor olacağı birçok ortam vardır. İşletmelerin en erken zamanda yeniden açılması istenilecek. Ancak bunu yapmak için, sadece giren ve çıkan insan sayısını saymak için ek kapı çalışanı bulundurmak zorunda kalabilirler. Hayatta kalmak için zaten mücadele eden şirketler için, bu fazladan personeli işe almanın maliyeti engelleyici olabilir.

Neyse ki, hızlı bir şekilde kurulabilen ve aynı işi yapmak için birini işe almaktan çok daha düşük maliyetli ve doğru olduğunu kanıtlayacak basit bir çözüm var: Fabrikada üzerine yüklenmiş insanları sayma çözümlemesi içeren video gözetim kameraları. Çözümlemeler, belirli bir zamanda işletmedeki net kişi sayısı hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlayabilir, çünkü aynı anda hem binaya giren hem de binadan ayrılan kişileri sayabilir. Verilere, akıllı telefonlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve PC'lerde anlaşılması kolay bir formatta görüntülenebilir ve yöneticilere izin verilen sayıların izin verilen sınıra yakın olduğu konusunda erken bir uyarı verir.

Hiç şüphesiz sistem kurulumcuları, video çözümlemeleri ile sayılan kişilerin sosyal mesafe kurallarının uygulanmasına ve doğrulanmasına yardımcı olacağı diğer birçok sosyal ortamı tanımlayabilecektir. Acil kriz sona erdiğinde bu kuralların nasıl gelişeceğini henüz bilmiyoruz. Ancak alışveriş merkezleri, sanat galerileri ve müzeler, çözümün etkili bir şekilde nereye yerleştirilebileceğine dair birkaç örnek olabilir. 


Doluluk oranını belirlemeye yardımcı olan Kişi Sayma işlevi

Perakendecilerin müşteri davranışını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için geliştirilmiş olsa da - Retail Insight da mevcut olan insan sayma işlevselliğinde olduğu gibi doluluk düzeylerini tanımlayabilen video çözümlemesi , belirli alanlarda çok fazla kişinin toplanıp toplanmadığını belirlemek için güçlü bir araç sağlar .

Örnek olarak, Hanwha Techwin'in teknoloji ortağı AI Tech tarafından geliştirilen AI-Crowd video çözümlemesi, aşırı kalabalıkta (AI-Overcrowd) alanlarda bulunan insan sayısı hakkında bir tahmin sağlayabilir. Sistem bir alanın doluluk derecesi belirlencek bir eşiği aşarsa bir uyarı oluşturabilir.


Kişi sayan çözümlemelerde olduğu gibi, bu çözüm hızlı bir şekilde kullanıma hazır olarak sunulabilir. Bunu yapmak için yeterli işlem gücü barındıran yonga setlerini içeren açık platform özellikli kameralarla kolayca yapılabilir.  

Birçok kamera iki yönlü sesi destekler ve bu işlevi sayesinde işletmenlerin alan dışına çıkmaları konusunda ziyaretçileri uzaktan uyarmalarına olanak sağlar.

 

Akıllı Video Çözümleme (Analiz)

Bu özel video çözümleme uygulamalarına ek olarak, Hanwha Techwin gibi üreticilerin çok sayıda ağ kamerası, standart olarak lisanssız çeşitli çözümlemeleri içerir. Örneğin, en yeni nesil Wisenet kameralar, giriş / çıkış yönü, sanal çizgi ve yüz algılama içeren bir dizi Akıllı Video Çözümleme (IVA) ile donatılmıştır . Bu çeşitli video çözümleme biçimlerinin birleşimleri, uygun maliyetli bir sanal engel oluşturacak şekilde yapılandırılabilir.

 

Yapay Zeka suçla mücadelede yardımcı olacak mı?

Artan suç riski ile, kontrol odası işletmenleri şüpheli davranışları görsel olarak doğrulamak için gereken tüm yardıma ihtiyaç duyacak ve gerekirse saha güvenlik çalışanlarını bir olayla ilgilenmek üzere yönlendirecektir . Bunu ne kadar erken yapabilirlerse, o kadar iyi ve bu açıdan, derin öğrenme tabanlı video çözümleme ile donatılmış yeni bir Wisenet kamera serisi kısa sürede piyasaya sürülecek. Bunlar, işletmenlerin ortama bağlı olarak varolan video çözümlemelerin yanı sıra davetsiz misafir ve çevre koruma algılayıcıları    " tarafından üretilen yanlış alarmlar tarafından oluşturulabilecek 'yanlış pozitif' uyarılardan rahatsız olmamasını sağlayacaktır.


Bu kameralar, insanlar, araçlar, yüzler ve plakalar dahil olmak üzere çeşitli nesne türlerini aynı anda algılayabilecek ve sınıflandırabilecektir. En önemlisi, normalde yanlış alarmların nedeni olabilecek video gürültüsünü, dalgalanan ağaçları, hareketli bulutları ve hayvanları yok sayar.


Bu yeni kameralarda bulunan yapay zeka algoritmaları, daha fazla insanın olduğu alanlarda bile sayım doğruluğu da sağlayacaktır. 

2020 ve Ötesi İçin Yenilikçi Çözümler

Çok uzak olmayan bir gelecekte, Hanwha Techwin ve teknoloji ortakları tarafından geliştirilen ve video gözetim sistemlerini şu anda görünmeyen bir seviyeye çıkaracak olan yapay zeka uygulamalarının tanıtımını yapacak. Ufuktaki yeniliklerin çoğu, sosyal mesafenin bir süre çok önemli bir konu olarak kalacağı bir dünyada çalışacak işletmelere olası daha fazla yardım sağlayacaktır.


Hızlı Kurulabilir Kameralar 

Video gözetim teknolojisindeki bu ilerlemeler kesinlikle güvenlik çalışanına suçluların bir adım önünde yer alacak güçlü araçlar sağlayacaktır. Gerçekten de, bu zorlu zamanda suçun azalacağını düşünmek olası değildir. Büyük olasılıkla birçok işyerinin boşaltılacağı bir durumdan yararlanmaya çalışacak yağmacılar ve hırsızlara zengin seçimler sunulmuş olacak. Şüpheli herhangi bir etkinliği tespit etmelerini sağlayacak yüksek performanslı kamera her zaman bulunabilir. Ancak Wisenet X Plus serisinin bir parçası olan 2 ve 5 megapiksel modeller özel bir sözü hak ediyor.

Wisenet X Plus kameraların dört parçalı manyetik modüler tasarımı, benzer özelliklere sahip diğer kameralardan çok daha hızlı kurulmalarını sağlar. Kamera modüllerini paketlerinden çıkarmaya gerek kalmadan IP ağ ayarlarını önceden yapılandırma yeteneği,  kurulum yerinde harcanacak ve / veya aksamayla kaybedilecek zamanı da azaltır. Kameranın motorlu PTRZ yeteneğiyle uzaktan yatay ayarlama, görüş alanını ayarlamak için motorize lens, eğim ve  döndürme hareketleri yapılabilir. 

Olumlu Bir Görünüm

Üreticiler bir süredir son kullanıcıların video gözetim çözümlerinden katma değer elde etmelerine yardımcı olmaya çalışıyorlar. Covid-19, bunu daha da önemli hale getirdi. Neyse ki, sektörümüz zorluktan çıkmamıza yardımcı olacak ve olası olan en kısa sürede işe geri dönen şirketlere katkıda bulunmamızı sağlayacak mühendislik ve ar-geye sahiptir.

 

⚠️ Yazan Uri Guterman, Hanwha Techwin Europe Ürün ve Pazarlama Müdürü


https://www.hanwha-security.eu/covid-19-how-video-analytics-can-help-businesses-safely-reopen-after-the-crisis/