Sepetiniz

Kişisel ihtiyaçlarınıza daha uygun ve hızlı bir ziyaret deneyimi yaşatmak için kişiselleştirilmiş sayfalar sunulabilmesine olanak sağlayan internet çerezleri kullanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Eve Kamera Sistemi Kurulumu

Eve Kamera Sistemi Kurmanın iki yolu vardır;

1) Analog kamera sistemi:

Güvenlik kameralarının kutu ve kubbe olmak üzere 2 ana tipi vardır. Sistemi kurmak için her iki türü de kullanabilirsiniz. Ancak kutu tipi kameralar çok dikkat çektiğinden insanlar genelde kubbe tipi kameraları tercih etmektedir. Farklarını öğrenmek için bu bağlantıyı kullanınız. Analog kamera sistemlerinde kameranın aldığı görüntü, bu kameraların bağlandığı kayıt cihazları tarafından resim dosyalarına çevrilerek kayıt edilir ve ağa (internete) gönderilir. Kameralar ve kayıt cihazı arasındaki bağlantı koaksiyel kablo ile yapılır.   

Bu sistemi anlatmak için örnek olarak 3+1 daireye kamera sistemi kurduğumuzu farzedeceğiz ve her odada 1 kamera var olduğunu düşüneceğiz. Zira apartman dairelerindeki odaları çekmek için 1 kamera yeterlidir. Ortalama 60-70° bakış açısına sahip olan güvenlik kameraları odaların büyük bir bölümünü görüntüleyebilmektedir. 

Seçeceğiniz kameralar odaların -genellikle- tavalanlarına sabitlenir. Bu kameralardan kayıt cihazını koyacağınız yere kablolamalar yapılır. Daha önce kamera sistemi tesisatı yoksa kablolamayı yapmak için kanal kullanılırak kablolar gizlenir. Bu kablolalar kayıt cihazının duracağı yere kadar gitmek zorundadır. Her kamera için ayrı bir kablo çekilir, zira bir kablodan sadece 1 kameranın sinyali iletilebilir.  Aşağıda kablolu analog kamera sistemi şemasını görebilirsiniz:

3+1 dairelerde sistemin kurulumu ortalama 1 gün sürmektedir. Uygun bağlantılar yapıldıktan sonra sisteminizi evdeki televizyonunuza bağlayarak odaları canlı izleyebilirsiniz. Evinize geldiğinizde evde bulunmadığınız zamanların kayıtlarını hızlı bir şekilde televizyonunuzdan izleyebilirsiniz. İlaveten ADSL modeminize bağlayarak dışarıdayken cep telefonunuzdan (iPhone ve Android Tabanlı), iş yerindeki bilgisayarınızdan veya tabletinizden de izleyebilirsiniz. Hem içeriden hem de dışarıdan kayıtları izlemeniz, yedek almanız herhangi bir olayda kanıt olarak kullanmanız mümkündür. 

2) Ağ Kamera Sistemi:

Ağ kameralarının da kutu ve kubbe olmak üzere 2 ana tipi vardır. Ağ kamera sistemlerinde kameranın aldığı görüntü, kamera içerisinde resim dosyalarına çevrilerek ağa (internete) gönderilir veya kendi içlerine yerleştirilecek bellek kartlarına kayıt edilebilir. Kameraları bir kayıt cihazına kaydetmek üzere bir sistem tasarlanmışsa arasındaki bağlantı UTP kablo ile yapılır. Birden çok kameranın olduğu sistemlerde kayıt cihazlarına bağlantı yapabilmek için ağ anahtarları kullanılır. Ağ kameraları dahili kablosuz ağ adaptörleri de içerebildiğinden bu cihazların aldığı görüntülerin iletilmesinde kablosuz ağ teknolojisi de kullanılabilir.

3+1 dairemizdeki örnekle devam ederek her odada 1 kamera var olduğunu düşüneceğiz. Ortalama ağ kameraları 60~120° arasında bakış açısına sahiptirler. Ağ kameraları odaların büyük bir bölümünü görüntüleyebilmektedir. İlaveten analog kameralarda görüntüler en fazla 960x576 piksel (0,55 Megapiksel) kaydedilebilirken ağ kameralarında megapiksel ölçekte HD görüntüler elde edilebilir. En çok kullanılan çözünürlükler 1,3 / 2 / 3 Megapikseldir.  

Seçeceğiniz kameralar odaların -genellikle- tavalanlarına sabitlenir. Bu kameralardan kayıt cihazını koyacağınız yere kablolamalar yapılır (eğer kablosuz bir sistem yapılıyorsa kameradan en yakın elektrik prizine kablolama yapılır).  Daha önce kamera sistemi tesisatı yoksa kablolamayı yapmak için kanal kullanılırak kablolar gizlenir. Aşağıda kablosuz ağ kamera sistemi şemasını görebilirsiniz:

Ağ kameraları aldığı görüntüyü kendi içinde resimlere çevirdiğinden içerisine yerleştirilecek olan SD bellek kartlarına kayıt yapabilirken ağa bağlanacak bir ağ video kayıt cihazı veya nas gibi depolama ürünü üzerine görüntüleri kaydedebilir. Genellikle ağ video kayıt cihazları bir ekran çıkışına sahip olmadığından görüntüler bilgisayarlar vasıtasıyla izlenebilir.